Προτάσεις στη Βουλή για τον προ – πτωχευτικό νόμο από το Λ. Αυγενάκη σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Τις θέσεις και τις απόψεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το σχέδιο νόμου του Υπ. Ανάπτυξης σχετικά με τον προ-πτωχευτικό κώδικα κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, αναγνωρίζοντας τη σημασία των ρυθμίσεων για τη λειτουργία της αγοράς, αλλά και την επιβίωση αρκετών μικρομεσαίων επαγγελματιών. 

Ειδικότερα, σε σχετικό υπόμνημα προτάσεων της  ΕΣΕΕ που κατέθεσε ο κ. Αυγενάκης  στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της  Βουλής, αναγνωρίζεται ότι «η υπαγωγή  στο άρθρο 99 του πτωχευτικοϋ κώδικα γινόταν κυρίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα όλες οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που συνεργάζονταν μαζί τους να αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα επιβίωσης». Στο πλαίσιο αυτό η ΕΣΕΕ ζητά «να τεθεί εντός της προ-πτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης (άρθρα 99 και επόμενα πτωχευτικού κώδικα, όπως περιέχονται στο άρθρο 12 ν/σχ), η αποτύπωση και χαρτογράφηση των συγκεκριμένων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που συνηθέστερα αποτελούν προμηθευτές των μεγαλύτερων και υπαγόμενων στην προ-πτωχευτική διαδικασία, ώστε να τύχουν ευμενέστέρης μεταχείρισης ως πιστωτές και να μην οδηγηθούν στην αναστολή των εργασιών τους».

Αναφέρεται  ότι «οι μικροί και μεσαίοι  έμποροι δεν μπορούσαν μέχρι  σήμερα να υπαχθούν οι ίδιοι στο  άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, λόγω του απαιτούμενου υψηλού παραβόλον (5.000 €)» και πως «με το σχέδιο νόμου (άρθρο 100 παρ. 5 πτωχευτικού κώδικα, όπως περιέχεται στο άρθρο 12 ν/σχ) προβλέπεται μείωση του παραβόλου για τις ατομικές επιχειρήσεις στα 3.000 €, αλλά για τις εταιρείες (όπως οι προσωπικές ΟΕ, ΕΕ) παραμένει στα 5.000 €. Ακόμη και με τη μείωση για τις ατομικές επιχειρήσεις, το παράβολο εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα, εμποδίζοντας τις ΜΜΕ να προσφύγουν στο συγκεκριμένο μηχανισμό δεύτερης ευκαιρίας».

Κατόπιν, η ΕΣΕΕ επισημαίνει: «υποστηρίζουμε την δημιουργία της ενιαίας ανεξάρτητης  αρχής για τις Δημόσιες Συμβάσεις (άρθρο 1 και επόμενα ν/σχ) και ελπίζουμε  να συνεισφέρει σημαντικά στην απλοποίηση, τήρηση και ερμηνεία των πολλών -και  πολλές φορές αλληλεπικαλυπτόμενων- διαφορετικών πλαισίων που διέπουν τις σχετικές συμβάσεις», ενώ «σε ότι αφορά τις Επιτροπές Διακανονισμού των εμπορικών μισθώσεων (άρθρο 15 ν/σχ) θεωρούμε ότι με τον προβλεπόμενο μηχανισμό ανάδειξης του εκπροσώπου των μισθωτών στην σύνθεση των Επιτροπών θα επέλθει κυκεώνας, καθώς είναι αδύνατο να μπορέσουν να συνεννοηθούν όλοι οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς της περιφερειακής ενότητας και να υποδείξουν κοινό εκπρόσωπο». 

Στο πλαίσιο  αυτό, προτείνει «να μετέχει από  την πλευρά των ενοικιαστών, εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ ή της ΓΣΕΒΕΕ, οργανώσεων που είναι ζυμωμένες με τα προβλήματα των επιχειρήσεων που μισθώνουν τους χώρους της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και έχουν την ανάλογη εμπειρία (ο εκπρόσωπος αυτός θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά μέλος του τοπικού Επιμελητηρίου), ενώ υποστηρίζει «την ένταξη στην αρμοδιότητα των Επιτροπών Διακανονισμού των μισθώσεων ακινήτων που ανήκουν σε ΝΠΔΔ (κληροδοτήματα, ιδρύματα κλπ.) και την εξαίρεση του συμβιβασμού που 8α επιτευχθεί από την έγκριση άλλων αρχών ή φορέων».

Τέλος, η ΕΣΕΕ επαναφέρει την κοινή πρόταση  με την ΠΟΜΙΔΑ «για περιορισμό της  αρμοδιότητας των Επιτροπών στην καθ’ ύλη αρμοδιότητα των Μονομελών  Πρωτοδικεϊων», ενώ «η πρόνοια αυτή θα εμποδίσει να πλημμυρίσουν οι Επιτροπές  από υποθέσεις πολύ μικρών μισθώσεων και έτσι θα εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η σύντομη ανταπόκρισή τους στις υποθέσεις που έχουν σχετική σοβαρότητα». 

Posted on 10/08/2011, in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: