Έρευνα αποδεικνύει ότι ο αντιμικροβιακός χαλκός μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%

Δωμάτιο εντατικής θεραπείας με επιφάνειες χαλκού στο Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan Kettering

Τα αποτελέσματα της έρευνας για την πρόληψη των λοιμώξεων παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Οργανισμού Παγκόσμιας Υγείας

 Τα πρώτα αποτελέσματα από μια ολοκληρωμένη έρευνα που έγινε σε κλινικές διαφόρων μεγεθών στις ΗΠΑ, καταδεικνύουν ότι η χρήση επιφανειών από αντιμικροβιακό χαλκό στα δωμάτια των μονάδων εντατικής θεραπείας, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση έως και 40,4%, του κινδύνου νοσοκομειακής λοίμωξης. Τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας, παρουσιάστηκαν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Λοιμώξεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Γενεύη της Ελβετίας, την 1η Ιουλίου 2011.

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης, σχεδιάστηκε με σκοπό να καθορίσει την αποτελεσματικότητα του αντιμικροβιακού χαλκού, στην μείωση του επιπέδου των παθογόνων οργανισμών στα δωμάτια νοσοκομείων, αλλά και  να διερευνήσει κατά πόσο μια τέτοια μείωση, θα μπορούσε να μεταφραστεί ως χαμηλότερος δείκτης λοιμώξεων. Οι ερευνητές σε τρία νοσοκομεία που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή – το Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan Kettering στη Ν. Υόρκη, το Ιατρικό Πανεπιστήμιο στη Ν. Καρολίνα και το Ιατρικό Κέντρο Ralph H. Johnson VA και τα δύο στο Τσάρλεστον της Ν. Καρολίνας – αντικατέστησαν τα αντικείμενα καθημερινής επαφής, όπως σχάρες κρεβατιών, δίσκοι σερβιρίσματος κρεβατιών, κουμπιά έκκλησης βοήθειας και οροστάτες, με αντίστοιχα από αντιμικροβιακό χαλκό.

 Τα δωμάτια με επιφάνειες χαλκού παρουσίασαν μια μείωση σε ποσοστό 97% στην επιφάνεια των παθογόνων, το ίδιο επίπεδο που επιτεύχθηκε από τον «τελικό» καθαρισμό: η αγωγή πραγματοποιούταν κάθε φορά που εκκενωνόταν ένα δωμάτιο ασθενούς.

 Ο Δρ Michael Schmidt, Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνας, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Λοιμώξεων, δήλωσε: «Τα βακτήρια που βρίσκονται στις επιφάνειες μέσα στα δωμάτια των μονάδων εντατικής θεραπείας, ευθύνονται πιθανότατα για το 35-80% των λοιμώξεων των ασθενών, καταδεικνύοντας πόσο κρίσιμο είναι να διατηρούνται τα νοσοκομεία καθαρά. Τα αντικείμενα από χαλκό, που χρησιμοποιούνται συχνά στις κλινικές δοκιμές, αντικατέστησαν τα πρωτόκολλα καθαριότητας, μείωσαν τα επίπεδα μικροβίων και συντέλεσαν σε μια στατιστικά σημαντική μείωση του αριθμού των λοιμώξεων που προσέβαλλαν τους ασθενείς που νοσηλεύονταν σε αυτά τα δωμάτια.

 

Στις εγκαταστάσεις νοσοκομειακής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο, λαμβάνουν χώρα 7 χιλιάδες λοιμώξειςi. Επιπλέον, αυτές οι λοιμώξεις κοστίζουν πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείαςii.

 Ο ανεξάρτητος δοκιμαστικός έλεγχος κατέδειξε ότι, όταν γίνεται τακτικός καθαρισμός, τα προϊόντα αντιμικροβιακού χαλκού εξουδετερώνουν ποσοστό μεγαλύτερο από 99,9% των μικροοργανισμών. Αυτά, περιλαμβάνουν θανατηφόρα βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά όπως το MRSA, το VRE και άλλα βακτήρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις, όπως το Clostridium difficile. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ο αντιμικροβιακός χαλκός, είναι αποτελεσματικός ενάντια στους ιούς όπως, ο Influenza A και οι παθογόνοι μύκητες. Ο αντιμικροβιακός χαλκός, είναι η μόνη οικογένεια στερεών υλικών, που είναι καταχωρημένη στην Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, ως ικανή να εξουδετερώνει τους παθογόνους οργανισμούς.

 i bioMérieux Corp, Πρώτο Παγκόσμιο Forum για τις Λοιμώξεις που Συνδέονται με την Υγειονομική Περίθαλψη, 2007

ii Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Το Βάρος των Λοιμώξεων που Σχετίζονται με την Υγεία σε Όλο τον Κόσμο, 2010

  Σχετικά με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ν. Καρολίνας

Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ν. Καρολίνας, ιδρύθηκε το 1824 στο Τσάρλεστον, και είναι η παλαιότερη ιατρική σχολή στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Το Πανεπιστήμιο επιμορφώνει και εκπαιδεύει περισσότερους από 3.000 φοιτητές και κατοίκους και έχει περισσότερους από 11.000 εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων 1.500 μέλη σχολών. Επίσης, διαθέτει ένα ιατρικό κέντρο δυναμικής 750 κλινών, το οποίο περιλαμβάνει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Νοσοκομείο Παιδιατρικής και ένα κορυφαίο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ακαδημαϊκές πληροφορίες ή κλινικές υπηρεσίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.musc.edu ή www.muschealth.com.

 Η πιο πρόσφατη τοποθέτηση αντιμικροβιακού χαλκού

Μια μονάδα εντατικής θεραπείας, αξίας 1 εκατ. στερλινών και δυναμικής 8 κλινών, ειδικά σχεδιασμένη βάσει μέτρων αιχμής για την πρόληψη των λοιμώξεων, μόλις εγκαινιάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Trafford του Μάντσεστερ και εκμεταλλεύεται τα οφέλη από την αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα του χαλκού στις επιφάνειες αφής. Τα εξαρτήματα πόρτας, σε όλες τις κλινικές περιοχές και τις επιφάνειες εργασίας που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία της θεραπείας, κατασκευάζονται από χαλκό.

 Η εγκατάσταση, αποτελεί την πιο πρόσφατη ενσάρκωση της αφοσίωσης του Καταπιστεύματος της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας για την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη του Νοσοκομείου Trafford, με ένα εξαιρετικό ρεκόρ σε λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη. Ο Δρ Τζ. Μπάρνς, κορυφαίος σύμβουλος εντατικής θεραπείας και σύμβουλος αναισθησιολόγος, εξήγησε ότι η νέα μονάδα «θα προσφέρει μια μοντέρνα, με γνώμονα τον ασθενή υπηρεσία, καθώς και φροντίδα στους ασθενείς που βρίσκονται στην πιο κρίσιμη κατάσταση, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες καινοτομίες στην πρόληψη και των έλεγχο των λοιμώξεων».

 

Enhanced by Zemanta

About stavrosalatas

Ο Σταύρος Αλατάς – Καρακάσης γεννήθηκε στις 19/06/56 στη Χαλκίδα, όπου και τελείωσε τις βασικές κατώτερες και μέσες σπουδές. Από το 1971 σε ηλικία 14 ετών ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας «ΟΜΑΔΑ» του δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη στην Εύβοια. Από το 1974 μέχρι και το 1990 διετέλεσε δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης και επιτελικό στέλεχος στις εφημερίδες «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΑΥΓΗ» και «ΕΘΝΟΣ», ενώ ήταν ανταποκριτής σε πληθώρα εντύπων του εξωτερικού αλλά και της περιφέρειας. Από το 1981 μέχρι και το 1987 ήταν επικεφαλής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ομίλου εταιριών «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ». Από το 1983 μέχρι και το 1988 ήταν ένας από τους τρεις μετόχους των εταιριών “Programma” (Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων) και της διαφημιστικής εταιρίας “Adveco”. Το 1987 επιμελήθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την έκδοση του πρώτου ένθετου περιοδικού ελληνικής εφημερίδας, στο οποίο διετέλεσε μέχρι και το 1990 Σύμβουλος Έκδοσης. Τον Μάιο του 1990 δημιούργησε την εταιρία Δημοσίων Σχέσεων “Deal”, όπου είναι και ο κύριος μέτοχος και τέσσερα χρόνια αργότερα την εταιρία Promotion "Face". Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων.

Posted on 09/07/2011, in Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: