Η παγκόσμια δραστηριότητα δημόσιων προσφορών ξεκίνησε δυναμικά το 2011

CampusMartiusDetroit

Image via Wikipedia

  • Οι αναδυόμενες αγορές θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για το υπόλοιπο έτος

Η παγκόσμια  δραστηριότητα αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) ξεκίνησε πολύ δυναμικά τους πρώτους δύο μήνες του 2011, καθώς σε 193 συναλλαγές συγκεντρώθηκαν 25,3 δις δολάρια Η.Π.Α. Οι επενδυτές που θέλησαν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών πυροδότησαν την ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών και τις νέες εγγραφές σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρέασαν θετικά το επίπεδο δραστηριότητας IPO είναι μεταξύ άλλων, οι εταιρείες των κλάδων ενέργειας, βιομηχανίας (π.χ. υποδομές), υλικών (π.χ. εξόρυξη και μέταλλα) και τεχνολογίας, καθώς και οι κρατικές ιδιωτικοποιήσεις και οι πολυεθνικές αποσχισθείσες επιχειρήσεις (spin-offs).

Αυτά είναι  τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έκθεση Global IPO trends report 2011 της Ernst & Young. Η έκθεση αυτή αναλύει τις κύριες τάσεις του 2010 και την προοπτική της αγοράς για το 2011 όσον αφορά τις αγορές IPO.

Η έλλειψη  τρόπων εξόδου, καθώς και ευκαιριών συγκέντρωσης κεφαλαίου, και οι πολυάριθμες αναβολές εγγραφών από το ξεκίνημα της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2007 έχουν δημιουργήσει μια αυξανόμενη ροή IPO σε όλο τον κόσμο. Η δυναμική της μικρής κεφαλαιοποίησης αναμένεται επίσης να συνεχιστεί, καθώς οι εταιρείες ενισχύουν την κεφαλαιοποίησή τους σε πρωτοφανή επίπεδα, με στόχο κυρίως τη στήριξη των εξαγορών.

Παράλληλα, αντανακλώντας  την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών σε σχέση με τις αποτιμήσεις των μετοχών και την ενισχυμένη διάθεση ανάληψης κινδύνου, αναμένονται νέα IPO σε ένα ακόμα ευρύτερο φάσμα κλάδων και γεωγραφικών περιοχών, όχι μόνο στις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), αλλά και σε άλλες αναδυόμενες αγορές όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η Ανατολική Ευρώπη και η Λατινική Αμερική.

Προοπτικές IPO για την Ασία το 2011

Ευρύτερη  Περιοχή Κίνας:  Το 2011, η Ευρύτερη Περιοχή της Κίνας αναμένεται να διατηρήσει την ηγετική της  θέση ανάμεσα στις παγκόσμιες αγορές IPO. Κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2011, το Χρηματιστήριο της Σαγκάης συγκέντρωσε 4 δις δολάρια Η.Π.Α. από 8 IPO, ενώ το Χρηματιστήριο της Σεντζέν συγκέντρωσε 6,5 δις δολάρια Η.Π.Α. με 51 IPO (22 από το δείκτη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και 29 από το δείκτη Chi-next).

Στο Χρηματιστήριο  του Χονγκ Κονγκ (HKEx), η συνολική συγκέντρωση κεφαλαίων αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 50 δις δολάρια  Η.Π.Α. και ότι θα συνεχίσει να προσελκύει περισσότερες διασυνοριακές  εγγραφές, ιδίως όσον αφορά τις εταιρείες διαχείρισης/εκμετάλλευσης φυσικών πόρων.

Ο Gregory K. Ericksen, Global Vice Chair for Strategic Growth Markets της Ernst & Young, επισημαίνει: «Ως το μόνο κινεζικό χρηματιστήριο  που είναι απόλυτα ανοιχτό  στους ξένους επενδυτές, το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ λειτουργεί σαν πλατφόρμα για εταιρείες με έδρα στην Κίνα οι οποίες έχουν διεθνείς φιλοδοξίες και επιζητούν πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια».  Το 2011, η Ευρύτερη Περιοχή της Κίνας χαρακτηρίζεται από μια εύρωστη ροή IPO, η οποία περιλαμβάνει κάποιες μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις, καθώς και πολυάριθμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στους κλάδους των καταναλωτικών αγαθών, των υποδομών, της καθαρής τεχνολογίας και της φαρμακοβιομηχανίας.

Ινδία:  Οι αγορές IPO της Ινδίας συνεχίζουν τη θεαματική τους ανάκαμψη, χάρη στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 8% και τα υγιή εταιρικά κέρδη. Περισσότερες από 100 ινδικές εταιρείες αναμένεται να επιδιώξουν την υπαγωγή τους και πρόσθετες αυξήσεις κεφαλαίων, ωθούμενες από το τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων της χώρας σε υποδομές ύψους 1 τρις δολαρίων Η.Π.Α., καθώς και από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 10 δις δολαρίων Η.Π.Α.

Προοπτικές IPO για την Αμερική

ΗΠΑ: Κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2011, τα χρηματιστήρια  των Η.Π.Α. συγκέντρωσαν 9 δις δολάρια  Η.Π.Α. σε 26 συναλλαγές. Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2011, οι αιτήσεις για εισαγωγή στις Η.Π.Α. περιλάμβαναν περίπου 150 εταιρείες, οι οποίες αναμένεται να συγκεντρώσουν περί τα 42 δις δολάρια Η.Π.Α. Η ροή αυτή περιλαμβάνει εταιρείες που υποστηρίζονται από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες στους τομείς της τεχνολογίας, της υγειονομικής περίθαλψης και των ακινήτων, εταιρείες με έδρα στην Κίνα, αποσχισθείσες επιχειρήσεις (spin-offs), καθώς και εταιρείες οι οποίες υποστηρίζονται από κεφάλαια που διατίθενται από το πρόγραμμα διάσωσης TARP (Troubled Asset Relief Program) της κυβέρνησης των Η.Π.Α. Η δημόσια προσφορά ύψους 3,3 δις δολαρίων Η.Π.Α. της εταιρείας του κλάδου ενέργειας Kinder Morgan, που πραγματοποιήθηκε το 2011 από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, αποτελεί το μεγαλύτερο IPO με στήριξη από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που έχει καταγραφεί ποτέ στις Η.Π.Α. και θα συνεχίσει πιθανότατα την τάση για επιχορηγούμενες προσφορές.

Βραζιλία: Το 2011, παρά την αύξηση του πληθωρισμού  και την κακή απόδοση στη δευτερεύουσα αγορά, η Βραζιλία αναμένει περίπου 30 IPO με μέσο μέγεθος συναλλαγής τα 500 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α., κυρίως στους κλάδους του λιανικού εμπορίου, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και της εξόρυξης.

Προοπτικές IPO για την Ευρώπη

Κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2011, τα ευρωπαϊκά  χρηματιστήρια συγκέντρωσαν 1,8 δις  δολάρια Η.Π.Α. σε 26 συναλλαγές. Οι Ευρωπαίοι  επενδυτές επενδύουν πλέον σε μετοχές, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης για την ευρωπαϊκή αγορά έχουν ήδη προεξοφληθεί στις αγορές. Ο αριθμός των πιθανών υποψηφίων για IPO για το 2011 είναι αρκετά μεγάλος. Στην Ανατολική Ευρώπη αναμένονται μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποιήσεις, καθώς οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ρωσίας επιδιώκουν να καλύψουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Στο Ηνωμένο  Βασίλειο, οι αποσχίσεις (spinouts) των τραπεζών που εδρεύουν, τόσο εντός, όσο και  εκτός της χώρας, θα οδηγήσουν σε μερικά από τα μεγαλύτερα IPO. Η κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE) θα θέσει επίσης σε εφαρμογή διασυνοριακές εγγραφές από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές, ιδίως στον κλάδο της ενέργειας. Οι αγορές IPO της Γερμανίας αναμένεται επίσης να ανακάμψουν, καθώς αναμένονται περίπου 20 IPO μικρής κεφαλαιοποίησης, που αφορούν διάφορους κλάδους στην κατηγορία «Entry Standard» του Deutsche Borse.

Η Σοφία Καλομενίδου, Capital Markets Leader της Ernst & Young, Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης σχολιάζει: «Αν και κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2011 σημειώθηκε ένα πρωτοφανές ξεκίνημα, η τρέχουσα ανοδική πορεία δεν θα είναι απαραίτητα ομαλή, καθώς οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια στην αγορά. Ωστόσο, εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα απρόβλεπτη κρίση, οι παγκόσμιες αγορές IPO για το 2011 αναμένεται να είναι ισχυρότερες απ’ ό,τι το 2010».

Enhanced by Zemanta

About stavrosalatas

Ο Σταύρος Αλατάς – Καρακάσης γεννήθηκε στις 19/06/56 στη Χαλκίδα, όπου και τελείωσε τις βασικές κατώτερες και μέσες σπουδές. Από το 1971 σε ηλικία 14 ετών ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας «ΟΜΑΔΑ» του δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη στην Εύβοια. Από το 1974 μέχρι και το 1990 διετέλεσε δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης και επιτελικό στέλεχος στις εφημερίδες «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΑΥΓΗ» και «ΕΘΝΟΣ», ενώ ήταν ανταποκριτής σε πληθώρα εντύπων του εξωτερικού αλλά και της περιφέρειας. Από το 1981 μέχρι και το 1987 ήταν επικεφαλής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ομίλου εταιριών «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ». Από το 1983 μέχρι και το 1988 ήταν ένας από τους τρεις μετόχους των εταιριών “Programma” (Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων) και της διαφημιστικής εταιρίας “Adveco”. Το 1987 επιμελήθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την έκδοση του πρώτου ένθετου περιοδικού ελληνικής εφημερίδας, στο οποίο διετέλεσε μέχρι και το 1990 Σύμβουλος Έκδοσης. Τον Μάιο του 1990 δημιούργησε την εταιρία Δημοσίων Σχέσεων “Deal”, όπου είναι και ο κύριος μέτοχος και τέσσερα χρόνια αργότερα την εταιρία Promotion "Face". Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων.

Posted on 05/04/2011, in Ernst & Young. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: