Συζήτηση για τις Τοπικές Αγορές και τα Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα στην Ευρωβουλή

H Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ θα συμμετέχει με 35 εκπροσώπους της στην συζήτηση που οργανώνει ο Ευρωβουλευτής κ. Σπύρος Δανέλλης, στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (αίθουσα ASP 5G2) την Τρίτη, 26 Οκτ 2010, στις 18.30, με κύριο θέμα: Local Markets and Quality agricultural Products: Identifying Successful Marketing Strategies- Τοπικές Αγορές και Ποιοτικά Αγροτικά προϊόντα: Προσδιορίζοντας Επιτυχημένες Στρατηγικές Αγοράς.

Η ΠΕΝΑ έχει πολλές φορές επισημάνει:
Την ανάγκη, παράλληλα με τα δίκτυα της αγοράς, να λειτουργούν οι ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ (Farmers market), όπου θα συναντώνται μόνο αγρότες-τοπικοί παραγωγοί με τους καταναλωτές σε προσδιορισμένα σημεία. Μόνο τοπικοί αγρότες παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα στις ποσότητες που παράγει ο καθένας.
Η Ελλάδα από την γεωμορφία της και τα μικροκλίματά της έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στα φημισμένα τοπικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Άλλωστε όλοι πλέον σήμερα έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα μπορεί, αν θέλει, να πετύχει μόνο στον Αγροδιατροφικό τομέα με το ισχυρό παγκόσμιο πλεονέκτημα της Μεσογειακής διατροφής. Εκεί διαθέτει πλεονεκτήματα που εξαφανίζονται στην παραγωγή βιομηχανικών πρώτων υλών, που μεταξύ άλλων απαιτούν μεγάλες εκμεταλλεύσεις και χωράφια.
Η δημιουργία συνθηκών Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας με την σύνδεση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, με τον πολιτισμό (παράδοση, γαστρονομία κλπ) και τον τουρισμό(τοπική κατανάλωση) μπορεί να υποστηριχθεί επιτυχώς σε τοπικό επίπεδο με τα ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ και την προβολή της τοπικής ταυτότητας.

Η Συζήτηση οργανώνεται με την ευκαιρία της Επίσκεψης Μάθησης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, 25-27 Οκτ 2010, από τον Ευρωβουλευτή μέλος της Επιτροπής Γεωργίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου κ. Σπύρο Διανέλλη, και περιλαμβάνει πέραν από την οργανωμένη συζήτηση, Ξενάγηση στο ΕυρωΚοινοβούλιο & σε Δημοπρατήριο Οπωροκηπευτικών, Επισκέψεις σε φάρμες και ενημερώσεις από εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα όπως: Λειτουργία του ΕυρωΚοινοβουλίου, Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013, Στήριξη αγροτών (που πωλούν οι ίδιοι τα αγροτικά τους προϊόντα), Παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ), Λιανική-χονδρική πώληση-διεθνές εμπόριο και Ποιότητα Γεωργικών Προϊόντων.

Ο Γεν. Γραμματέας της ΠΕΝΑ κ. Λ. Πολυμενάκος δήλωσε: Η ΠΕΝΑ απασχολείται πάρα πολύ με τα καθημερινά προβλήματα των Νέων Αγροτών, όπως είναι η σωστή απόδοση του Πρίμ Εγκατάστασης Νέων Γεωργών (για τις προσφυγές τηλ 2310 271950, 6936054007, http://www.neoiagrotes.gr), αλλά και με την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013 (Συνέδριο ΠΕΝΑ 2009), την Στρατηγική ΕΥΡΩΠΗ 2020, καθώς και για το μέλλον του αγροτικού κόσμου το 2030 (όπως η ημερίδα της ΠΕΝΑ στην Agrotica 7/2/2010). Την Τρίτη, 30 Νοε 2010, στις 12.00, στο Hyatt Θέρμης Θεσσαλονίκης, στην καθιερωμένη συνάντηση των Νέων Αγροτών θα συζητηθούν τα συμπεράσματα της επίσκεψης στις Βρυξέλλες.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

 

About stavrosalatas

Ο Σταύρος Αλατάς – Καρακάσης γεννήθηκε στις 19/06/56 στη Χαλκίδα, όπου και τελείωσε τις βασικές κατώτερες και μέσες σπουδές. Από το 1971 σε ηλικία 14 ετών ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας «ΟΜΑΔΑ» του δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη στην Εύβοια. Από το 1974 μέχρι και το 1990 διετέλεσε δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης και επιτελικό στέλεχος στις εφημερίδες «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΑΥΓΗ» και «ΕΘΝΟΣ», ενώ ήταν ανταποκριτής σε πληθώρα εντύπων του εξωτερικού αλλά και της περιφέρειας. Από το 1981 μέχρι και το 1987 ήταν επικεφαλής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ομίλου εταιριών «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ». Από το 1983 μέχρι και το 1988 ήταν ένας από τους τρεις μετόχους των εταιριών “Programma” (Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων) και της διαφημιστικής εταιρίας “Adveco”. Το 1987 επιμελήθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την έκδοση του πρώτου ένθετου περιοδικού ελληνικής εφημερίδας, στο οποίο διετέλεσε μέχρι και το 1990 Σύμβουλος Έκδοσης. Τον Μάιο του 1990 δημιούργησε την εταιρία Δημοσίων Σχέσεων “Deal”, όπου είναι και ο κύριος μέτοχος και τέσσερα χρόνια αργότερα την εταιρία Promotion "Face". Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων.

Posted on 21/10/2010, in ΑΓΡΟΤΙΚΟ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: