Η παχυσαρκία κοστίζει ακριβά στις επιχειρήσεις

Fat Man with Toddler
Image by Kim Scarborough via Flickr

Η παχυσαρκία βλάπτει σοβαρά και την (οικονομική) «υγεία» των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, οι αμερικανοί εργαζόμενοι που είναι παχύσαρκοι στοιχίζουν στους εργοδότες τους περίπου 73 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγικότητας που οφείλεται στην εύθραυστη υγεία τους.

Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στην πρόσληψη «1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων το χρόνο με ετήσιο μισθό 42.000 δολάρια», επισημαίνει ο Ερικ Φίνκελστάιν, ερευνητής του Πανεπιστημίου Ντιουκ-Νάσιοναλ της Σιγκαπούρης.

Για να φτάσει στο ποσό αυτό ο Φίνκελστάιν και οι συνεργάτες τους υπολόγισαν τα ιατρικά έξοδα, την μειωμένη παραγωγικότητα και τις απουσίες των παχύσαρκων από την εργασία τους.

Συνδυάζοντας αυτούς τους τρεις παράγοντες έφτασαν στο συμπέρασμα ότι «κόστος» της παχυσαρκίας φτάνει τα 16.900 δολάρια ετησίως για τις γυναίκες που έχουν 45 κιλά παραπάνω ή περισσότερο και 15.500 δολάρια για τους άντρες συναδέλφους τους.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Occupational and Environmental Medicine, η μειωμένη παραγωγικότητα των παχύσαρκων είναι αυτό που κοστίζει περισσότερο.

Η απώλεια παραγωγικότητας μετρήθηκε υπολογίζοντας το χρονικό διάστημα ανάμεσα στη στιγμή που ο εργαζόμενος φτάνει στον τόπο εργασίας και στο πότε αρχίζει να δουλεύει. Στα δεδομένα αυτά προστίθεται ο χρόνος που περνά χωρίς ο εργαζόμενος να κάνει αυτά που του έχουν ανατεθεί, λόγω της έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης, της κούρασης, αλλά και της αφηρημάδας.

Τα στοιχεία της έρευνας βασίστηκαν στις απαντήσεις των ίδιων των εργαζόμενων σε ερωτήσεις όπως τις ημέρες που απουσιάζουν από τη δουλειά ή που έχουν μειωμένη παραγωγικότητα εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η παχυσαρκία στοιχίζει κάθε χρόνο στην αμερικανική οικονομία τουλάχιστον 215 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο τεράστιο αυτό ποσό περιλαμβάνονται ιατρικά έξοδα, αλλά και έμμεσες απώλειες κυρίως λόγω της μειωμένης αποδοτικότητάς τους στην εργασία.

Enhanced by Zemanta

About stavrosalatas

Ο Σταύρος Αλατάς – Καρακάσης γεννήθηκε στις 19/06/56 στη Χαλκίδα, όπου και τελείωσε τις βασικές κατώτερες και μέσες σπουδές. Από το 1971 σε ηλικία 14 ετών ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας «ΟΜΑΔΑ» του δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη στην Εύβοια. Από το 1974 μέχρι και το 1990 διετέλεσε δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης και επιτελικό στέλεχος στις εφημερίδες «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΑΥΓΗ» και «ΕΘΝΟΣ», ενώ ήταν ανταποκριτής σε πληθώρα εντύπων του εξωτερικού αλλά και της περιφέρειας. Από το 1981 μέχρι και το 1987 ήταν επικεφαλής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ομίλου εταιριών «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ». Από το 1983 μέχρι και το 1988 ήταν ένας από τους τρεις μετόχους των εταιριών “Programma” (Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων) και της διαφημιστικής εταιρίας “Adveco”. Το 1987 επιμελήθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την έκδοση του πρώτου ένθετου περιοδικού ελληνικής εφημερίδας, στο οποίο διετέλεσε μέχρι και το 1990 Σύμβουλος Έκδοσης. Τον Μάιο του 1990 δημιούργησε την εταιρία Δημοσίων Σχέσεων “Deal”, όπου είναι και ο κύριος μέτοχος και τέσσερα χρόνια αργότερα την εταιρία Promotion "Face". Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων.

Posted on 08/10/2010, in ΔΙΕΘΝΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: