30 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για τις φορολογικές υποθέσεις

Η ρύθμιση για την περαίωση δεν είναι συγχωροχάρτι τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και τα επιμελητήρια.

Όπως είπε στόχος της ρύθμισης είναι να αφοσιωθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός στο σήμερα, ενώ προανήγγειλε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο για τη βουλή.

Όπως είπε, περισσότερες από 2,5 εκατ. είναι οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις που μπορούν να ενταχθούν, πρόσθεσε ότι οι ληξιπρόθεσμες όφειλες φθάνουν τα 30 δισ. ευρώ, ενώ είπε ακόμα ότι εκκρεμούν 150 φορολογικές δίκες ενώ για να τελεσιδικήσει μία απόφαση στα φορολογικά δικαστήρια χρειάζονται 7 με 10 χρόνια.

Στη διαβούλευση μετείχαν εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ, της Κεντρικής Ενώσεως Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών, Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Από τη διαβούλευση θα προκύψει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την εκούσια κατάργηση των φορολογικών διαφορών του παρελθόντος. Η περαίωση θα αφορά σε 2,5 εκατ. ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 2000-2009.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Τρίτη, στις ρυθμίσεις του νόμου θα υπαχθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων επιτηδευματιών, οι οποίες αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι 31/12/2009.

Στην διαδικασία εκούσιας κατάργησης φορολογικών εκκρεμοτήτων θα συμπεριληφθούν οι ανέλεγκτες υποθέσεις με εξαίρεση αυτές των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια α’Α και β’Α βαθμού δικαιοδοσίας εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι ρυθμίσεις κατάργησης των φορολογικών εκκρεμοτήτων θα πραγματοποιηθούν με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκε ανάλογα με τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα, το ποσό του κυρίου φόρου και του προστίμου που εκκρεμεί στα δικαστήρια, ανάλογα με το περιεχόμενο της τυχόν πρωτοβάθμιας απόφασης και το ποσό του κυρίου φόρου ή προστίμου που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο

About stavrosalatas

Ο Σταύρος Αλατάς – Καρακάσης γεννήθηκε στις 19/06/56 στη Χαλκίδα, όπου και τελείωσε τις βασικές κατώτερες και μέσες σπουδές. Από το 1971 σε ηλικία 14 ετών ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας «ΟΜΑΔΑ» του δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη στην Εύβοια. Από το 1974 μέχρι και το 1990 διετέλεσε δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης και επιτελικό στέλεχος στις εφημερίδες «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΑΥΓΗ» και «ΕΘΝΟΣ», ενώ ήταν ανταποκριτής σε πληθώρα εντύπων του εξωτερικού αλλά και της περιφέρειας. Από το 1981 μέχρι και το 1987 ήταν επικεφαλής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ομίλου εταιριών «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ». Από το 1983 μέχρι και το 1988 ήταν ένας από τους τρεις μετόχους των εταιριών “Programma” (Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων) και της διαφημιστικής εταιρίας “Adveco”. Το 1987 επιμελήθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την έκδοση του πρώτου ένθετου περιοδικού ελληνικής εφημερίδας, στο οποίο διετέλεσε μέχρι και το 1990 Σύμβουλος Έκδοσης. Τον Μάιο του 1990 δημιούργησε την εταιρία Δημοσίων Σχέσεων “Deal”, όπου είναι και ο κύριος μέτοχος και τέσσερα χρόνια αργότερα την εταιρία Promotion "Face". Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων.

Posted on 22/09/2010, in ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: