Θ. Πάγκαλος: «Βαλτωμένα» έργα ΑΠΕ άνω των 2 δισ. ευρώ ξεμπλόκαρε η ΡΑΕ

Theodoros Pangalos, Vice-president of the gove...
Image via Wikipedia

Σε κεντρική πολιτική επιλογή έχει αναγάγει η κυβέρνηση την απεμπλοκή μεγάλων έργων πράσινης ανάπτυξης, όπως προκύπτει από την χθεσινή ανακοίνωση του αντιπροέδρου Θεόδωρου Πάγκαλου , σχετικά με την απεμπλοκή μεγάλων έργων ΑΠΕ συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ στην οποία προχώρησε η ΡΑΕ την περασμένη εβδομάδα.

Στην ιστοσελίδα της αντιπροεδρίας (http://antiproedros.gov.gr) αναρτήθηκε χθες η επιστολή του προέδρου της Αρχής Νίκου Βασιλάκου προς τον κ. Πάγκαλο αναφορικά με τις άδειες παραγωγής που χορήγησε πριν από μερικές ημέρες σε τέσσερα μεγάλα έργα τα οποία παρέμεναν βαλτωμένα από τη περίοδο 2006-2007.

Ξεχωρίζει το έργο- μαμούθ του ελληνο-ισπανικού σχήματος Iberdrola Ρόκα για τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, και στο οποίο έπειτα από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων χορηγήθηκε επιτέλους άδεια παραγωγής κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας της ΡΑΕ την Παρασκευή. Αφορά στη διπλή υποβρύχια σύνδεση με Λάρυμνα και Καβάλα της Λέσβου, της Χίου, και της Λήμνου για την αξιοποίηση αιολικού τους δυναμικού, συνολικής ισχύος 700 MW. Το σχέδιο προβλέπει κατασκευή 30 αιολικών πάρκων στα τρία αυτά νησιά, είναι προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια, και η αίτηση στην ΡΑΕ είχε κατατεθεί από το 2006 !

Η περίπτωση της SunRay

Στην κατηγορία των φωτοβολταικών, δόθηκαν την περασμένη Τετάρτη άδειες παραγωγής για δύο φ/β κοντά στη Βόνιτσα (Αιτωλοακαρνανία), ισχύος το ένα 2,2 και το άλλο 3 μεγαβάτ, συνολικού ύψους 15 εκ. ευρώ, της αμερικανικής εταιρείας SunRay Renewable Energy. Από το 2007, οι φάκελοί τους συνωστίζονταν στην ουρά χωρίς τύχη να εξεταστούν άμεσα, μαζί με χιλιάδες άλλους, όπως αιτήσεις για μικρά οικιακά φ/β… σε στέγες των 100 κιλοβάτ. Η SunRay δραστηριοπιοιείται στα φ/β από το 1985, σαν θυγατρική της SunPower Corporation, που είναι εισηγμένη στο Nasdaq. Διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της το μεγαλύτερο ενιαίο φ/β πάρκο στηνΙταλία , ισχύος 24 μεγαβάτ, στην τοποθεσία Montalto di Castro, βορειοδυτικά της Ρώμης. Μέχρι το τέλος του έτους 2010 θα ολοκληρώσει την επέκταση του πάρκου, του οποίου η εγκατεστημένη ισχύς θα ανέρχεται πλέον στα 85 μεγαβάτ.

EDF, Ελλάκτωρ σε Κρήτη-Λέσβο

Στη περίπτωση της γαλλικής EDF, η ΡΑΕ χορήγησε την Παρασκευή άδειες παραγωγής για τέσσερα μεγάλα υβριδικά έργα (αιολικά πάρκα μαζί με υδροηλεκτρικά), στην Κρήτη ισχύος 100 MW και κόστους άνω των 300 εκ. ευρώ, με αιτήσεις που εκκρεμούσαν από το 2007. Τα έργα θα αναπτυχθούν στα νότια των νομών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Η υβριδική τεχνολογία χρησιμοποιεί το υδροηλεκτρικό σαν «μπαταρία» : Η παραγόμενη αιολική ενέργεια χρησιμοποιείται για άντληση και αποθήκευση νερού, μέσω ενός κλειστού κυκλώματος δεξαμενών. Όταν για παράδειγμα δεν φυσάει και επομένως οι ανεμογεννήτριες δεν λειτουργούν, τότε η «αποθηκευμένη» υδραυλική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω των υδροστροβίλων και παρέχεται στο ηλεκτρικό σύστημα τις ώρες που το χρειάζεται. Επίσης την Παρασκευή δόθηκε άδεια παραγωγής στο αίτημα της Ελλάκτωρ για υβριδικό πάρκο στη Λέσβο (κοντά στην Ερεσό), ισχύος περίπου 35 μεγαβάτ, κόστους 67 εκ. ευρώ, και η οποία εκκρεμούσε από το 2006.

Γιώργος Φιντικάκης

Reporter.gr

Enhanced by Zemanta

About stavrosalatas

Ο Σταύρος Αλατάς – Καρακάσης γεννήθηκε στις 19/06/56 στη Χαλκίδα, όπου και τελείωσε τις βασικές κατώτερες και μέσες σπουδές. Από το 1971 σε ηλικία 14 ετών ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας «ΟΜΑΔΑ» του δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη στην Εύβοια. Από το 1974 μέχρι και το 1990 διετέλεσε δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης και επιτελικό στέλεχος στις εφημερίδες «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΑΥΓΗ» και «ΕΘΝΟΣ», ενώ ήταν ανταποκριτής σε πληθώρα εντύπων του εξωτερικού αλλά και της περιφέρειας. Από το 1981 μέχρι και το 1987 ήταν επικεφαλής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ομίλου εταιριών «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ». Από το 1983 μέχρι και το 1988 ήταν ένας από τους τρεις μετόχους των εταιριών “Programma” (Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων) και της διαφημιστικής εταιρίας “Adveco”. Το 1987 επιμελήθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την έκδοση του πρώτου ένθετου περιοδικού ελληνικής εφημερίδας, στο οποίο διετέλεσε μέχρι και το 1990 Σύμβουλος Έκδοσης. Τον Μάιο του 1990 δημιούργησε την εταιρία Δημοσίων Σχέσεων “Deal”, όπου είναι και ο κύριος μέτοχος και τέσσερα χρόνια αργότερα την εταιρία Promotion "Face". Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων.

Posted on 14/09/2010, in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: