Έρχεται αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ

Τη λύση της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 13% ή 14% φαίνεται να προκρίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά την αδυναμία άμεσης υλοποίησης της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και με δεδομένη την απροθυμία υλοποίησης του μέτρου μετάταξης του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή 11% στο 23%, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας να αποφύγει τη μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή 11% στο 23%, όπως προβλέπει το μνημόνιο, έχει προτείνει τρία εναλλακτικά σενάρια, και συγκεκριμένα:

1. Εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Η λύση αυτή πάγωσε προσωρινά όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μέχρι να δημιουργηθεί μηχανισμός αντισταθμιστικής ενίσχυσης των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων.

2. Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 17% – 18%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση αυτή δεν θεωρείται καλή ιδέα καθώς θα αυξήσει σημαντικά την επιβάρυνση για είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι τα τρόφιμα που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή και θα μειώσει, από την άλλη πλευρά, τον φόρο για είδη πολυτελείας, όπως θεωρείται σειρά προϊόντων που υπάγονται στον συντελεστή 23%.

3. Αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 13% ή και 14%, χωρίς να μεταβάλλεται ο ανώτατος συντελεστής 23%. Τη διέξοδο αυτή ενισχύει και δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη , την Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία, αφού προς το παρόν παγώνει ο ενιαίος ΕΦΚ στο πετρέλαιο, «θα εξετάσουμε τις υπόλοιπες προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων είναι το σύνολο των προϊόντων που βρίσκονται στο 11% να πάει σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, αλλά όχι σε ενιαίο φορολογικό συντελεστή όλα τα προϊόντα».

Αν περάσει αυτό το μέτρο, τότε οι τιμές σε τρόφιμα, φάρμακα, υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστιατορίων που σήμερα υπάγονται στον συντελεστή 11% θα αυξηθούν σημαντικά για μία ακόμη φορά.

Οριστικές αποφάσεις για το θέμα δεν έχουν ακόμα ληφθεί, αλλά αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως τις 21 Οκτωβρίου, οπότε αναχωρεί η τρόικα, αφήνοντας… παρακαταθήκη συμφωνία για το περιεχόμενο του προσχεδίου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου.

About stavrosalatas

Ο Σταύρος Αλατάς – Καρακάσης γεννήθηκε στις 19/06/56 στη Χαλκίδα, όπου και τελείωσε τις βασικές κατώτερες και μέσες σπουδές. Από το 1971 σε ηλικία 14 ετών ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας «ΟΜΑΔΑ» του δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη στην Εύβοια. Από το 1974 μέχρι και το 1990 διετέλεσε δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης και επιτελικό στέλεχος στις εφημερίδες «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΑΥΓΗ» και «ΕΘΝΟΣ», ενώ ήταν ανταποκριτής σε πληθώρα εντύπων του εξωτερικού αλλά και της περιφέρειας. Από το 1981 μέχρι και το 1987 ήταν επικεφαλής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ομίλου εταιριών «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ». Από το 1983 μέχρι και το 1988 ήταν ένας από τους τρεις μετόχους των εταιριών “Programma” (Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων) και της διαφημιστικής εταιρίας “Adveco”. Το 1987 επιμελήθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την έκδοση του πρώτου ένθετου περιοδικού ελληνικής εφημερίδας, στο οποίο διετέλεσε μέχρι και το 1990 Σύμβουλος Έκδοσης. Τον Μάιο του 1990 δημιούργησε την εταιρία Δημοσίων Σχέσεων “Deal”, όπου είναι και ο κύριος μέτοχος και τέσσερα χρόνια αργότερα την εταιρία Promotion "Face". Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων.

Posted on 14/09/2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: