Η απόδοση του κεφαλαίου κίνησης επιδεινώνεται στα δύο τρίτα των εταιρειών

Κεφάλαιο  κίνησης ύψους 1,1 τρις δολαρίων Η.Π.Α. των κορυφαίων  επιχειρήσεων σε Η.Π.Α. και Ευρώπη παραμένει  δεσμευμένο

Περίπου τα δύο  τρίτα των εταιρειών που συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα της Ernst & Young για το κεφάλαιο κίνησης ανέφεραν επιδείνωση της απόδοσής τους κατά το 2009 σε σύγκριση με το 2008, με τον κύκλο μετρητών (cash-to-cash / C2C) να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 6% στις Η.Π.Α. και του 3% στην Ευρώπη.

Στην έκθεση Με τα χέρια δεμένα (All tied up), που αφορά  την απόδοση του κεφαλαίου  κίνησης των 2.000 μεγαλύτερων -σύμφωνα  με τις πωλήσεις- εταιρειών, με έδρα στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, αναφέρεται επίσης ότι οι εταιρείες έχουν  ένα συνολικό ποσό ύψους 1,1 τρις δολαρίων Η.Π.Α. το οποίο είναι αδικαιολόγητα δεσμευμένο σε κεφάλαια κίνησης, ποσό που αναλογεί περίπου στο 7% των πωλήσεων. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος σε σχέση με το περασμένο έτος (6%), γεγονός που υποδεικνύει ότι το χάσμα ανάμεσα στις εταιρείες με τις καλύτερες και τις χειρότερες αποδόσεις έχει διευρυνθεί.

Ο Γιώργος  Μομφερράτος, Εταίρος της Ernst & Young Ελλάδος, αναφέρει:

«Η διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης έχει γίνει  ένας τομέας στον οποίο δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το αν είναι πραγματικά αποτελεσματικές οι υφιστάμενες στρατηγικές. Ωστόσο, η επιδείνωση των αποδόσεων εξηγείται επίσης και από την άνιση ανάπτυξη των επιμέρους κλάδων της οικονομίας. Για ορισμένες εταιρείες, οι διακυμάνσεις των πωλήσεων και οι τιμές των βασικών αγαθών επηρέασαν σημαντικά τον υπολογισμό της απόδοσης του κεφαλαίου κίνησης. Επιπλέον, το 2009 ήταν ακόμα ένα έτος που σημαδεύτηκε από έντονες νομισματικές διακυμάνσεις, οι οποίες είχαν ισχυρότατη επίδραση στην απόδοση των εταιρειών».

Η.Π.Α. εναντίον Ευρώπης

Στις Η.Π.Α., μόνον το ένα τρίτο των εταιρειών  που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν  βελτιωμένο κύκλο C2C το 2009 (σε σύγκριση με 63% το 2008). Οι περισσότερες εταιρείες (51%) κατάφεραν να βελτιώσουν την κατάσταση των πληρωτέων λογαριασμών τους, ενώ ένα πολύ μικρότερο ποσοστό ανέφερε βελτιωμένη κίνηση αποθεμάτων (36%) και βελτίωση των εισπρακτέων (25%).

Στην Ευρώπη, 38% των εταιρειών δηλώνουν καλύτερη απόδοση C2C (σε σύγκριση με 50% το 2008). Το ποσοστό των εταιρειών που κατέγραψαν βελτιωμένη κίνηση αποθεμάτων (37%) ήταν ελαφρώς υψηλότερο από εκείνο των εταιρειών με βελτιωμένα εισπρακτέα και πληρωτέα (32% για κάθε κατηγορία).

Η Ευρώπη αντιμετώπισε στο σύνολό της επιδείνωση στην απόδοση  του κεφαλαίου κίνησης το 2009. Μόνο η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες δήλωσαν βελτίωση σε σχέση με το περασμένο έτος.

Γενικά, οι εταιρείες  που εδρεύουν στις Η.Π.Α. παρουσιάζουν καλύτερη απόδοση από εκείνες  που έχουν τη βάση τους στην Ευρώπη. Ο συνολικός κύκλος C2C στις Η.Π.Α. το 2009 ήταν κατά 3,5 ημέρες ή 8% μικρότερος από τον αντίστοιχο της Ευρώπης.

Αποτελεσματική  στρατηγική διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης

«Η εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών και  διαδικασιών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους  λειτουργίας και επίσης να αποδεσμεύσει τα «εν δυνάμει μετρητά”, τα οποία  δεσμεύονται στο κεφάλαιο κίνησης», διαπιστώνει ο Γ. Μομφερράτος. «Οι κορυφαίες εταιρείες θα είναι εκείνες που θα υιοθετήσουν μια διαρθρωτικά νέα προσέγγιση με στόχο τη βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης, μέσω της στενότερης συνεργασίας με τους βασικούς πελάτες και προμηθευτές, προωθώντας την αύξηση της αποτελεσματικότητας μέσα από την αλυσίδα προμηθειών, αξιοποιώντας πληροφορίες σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση σε πραγματικό χρόνο και εφαρμόζοντας ισχυρές πολιτικές διαχείρισης κινδύνου».

About stavrosalatas

Ο Σταύρος Αλατάς – Καρακάσης γεννήθηκε στις 19/06/56 στη Χαλκίδα, όπου και τελείωσε τις βασικές κατώτερες και μέσες σπουδές. Από το 1971 σε ηλικία 14 ετών ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας «ΟΜΑΔΑ» του δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη στην Εύβοια. Από το 1974 μέχρι και το 1990 διετέλεσε δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης και επιτελικό στέλεχος στις εφημερίδες «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΑΥΓΗ» και «ΕΘΝΟΣ», ενώ ήταν ανταποκριτής σε πληθώρα εντύπων του εξωτερικού αλλά και της περιφέρειας. Από το 1981 μέχρι και το 1987 ήταν επικεφαλής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ομίλου εταιριών «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ». Από το 1983 μέχρι και το 1988 ήταν ένας από τους τρεις μετόχους των εταιριών “Programma” (Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων) και της διαφημιστικής εταιρίας “Adveco”. Το 1987 επιμελήθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την έκδοση του πρώτου ένθετου περιοδικού ελληνικής εφημερίδας, στο οποίο διετέλεσε μέχρι και το 1990 Σύμβουλος Έκδοσης. Τον Μάιο του 1990 δημιούργησε την εταιρία Δημοσίων Σχέσεων “Deal”, όπου είναι και ο κύριος μέτοχος και τέσσερα χρόνια αργότερα την εταιρία Promotion "Face". Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων.

Posted on 31/08/2010, in Ernst & Young. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: