«Πανικός» στις εφορίες για έξτρα έσοδα 800 εκατ.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Στις εφορίες στρέφεται η προσοχή του υπουργείου Οικονομικών τον επόμενο μήνα, σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι «τρύπες» του προϋπολογισμού.

Ο φιλόδοξος στόχος που αποφασίστηκε ύστερα από διαδοχικές συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να αυξηθούν κατά 20% τα έσοδα σε έναν μόνο μήνα, δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση να φτάσουν επιπλέον 800 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Αν δεν καταστεί εφικτό, τότε τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση:

* Δεν θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με την τρόικα την αναβολή της μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο ΦΠΑ. Τα πρώτα στοιχεία για τους στόχους του προϋπολογισμού του 2011 δείχνουν ότι η απόδοση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί θα είναι μικρότερη των προσδοκιών (στόχος 9,1 δισ. ευρώ) λόγω της ύφεσης. Μόνη ελπίδα είναι η ανάταση των εσόδων το εννιάμηνο του 2010 για να πεισθούν οι «ξένοι» ότι μπορούμε να βρούμε μέτρα «ισοδύναμου αποτελέσματος».

* Θα αναγκαστεί να περικόψει επενδυτικές δαπάνες προκαλώντας νέο πλήγμα στην ανάπτυξη και νέα πηγή τριβών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου αλλά και με τις περιφέρειες. Θα θέσει σε κίνδυνο και τα έσοδα που έρχονται από τα κοινοτικά ταμεία και ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.

Ζητούν επιτάχυνση

Για να αποφύγει τον διπλό αυτό «σκόπελο» η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα για την επιτάχυνση της είσπραξης προστίμων και της αποστολής των εκκαθαριστικών. Παράλληλα προωθείται ταχύτερη ολοκλήρωση των ερευνών των ομάδων κρούσης για τον εντοπισμό μεγάλων παραβατών και ληξιπρόθεσμων οφειλών που μπορούν να εισπραχθούν, ενώ προτάθηκε νέα ρύθμιση με μεγάλη έκπτωση για όσους πληρώσουν εφάπαξ.

Στο τραπέζι τίθενται και η επαναφορά του μέτρου καταβολής τμηματικά του ΦΠΑ ή υποβολής σε μηνιαία βάση των περιοδικών δηλώσεων και κίνητρα για το κλείσιμο των υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή μέχρι το τέλος του έτους.

Το θέμα της πορείας του φετινού προϋπολογισμού αλλά και των στόχων για το 2011 συζητήθηκε σε τρεις διαδοχικές συσκέψεις του υπουργείου Οικονομικών που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

**Δεν φαίνεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχει πρόβλημα στο μέτωπο των δαπανών γενικής κυβέρνησης, αν και αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί για τους επόμενους μήνες. Γι’ αυτό άλλωστε έχει δημιουργηθεί «μαξιλάρι» 1 δισ. ευρώ στις υπουργικές δαπάνες.

**Λόγω της κρίσης θεωρείται πλέον δεδομένη η χαμηλή απόδοση των έμμεσων φόρων, ειδικά του ΦΠΑ και του φόρου σε ποτά και τσιγάρα.

* Η αναδιάρθρωση του μηχανισμού είσπραξης εσόδων δεν μπορεί να γίνει άμεσα διότι θα προκαλούσε «έμφραγμα» στην είσπραξη εσόδων. Αναζητείται η ρύθμιση που θα καταγραφεί στο νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου ώστε οι αλλαγές να γίνουν αποδεκτές από τους υπαλλήλους.

**«Φωτογραφίζονται» καθαρά οι ευθύνες των εισπρακτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, καθώς καθυστερούν τα έσοδα από πρόστιμα, ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και η έγκαιρη αποστολή δηλώσεων και εκκαθαριστικών. Εκτιμάται ότι είναι το μόνο πεδίο που μπορεί να αλλάξει άμεσα, φέροντας αποτελέσματα στα έσοδα μέσα στον Σεπτέμβριο και εκεί επικεντρώνεται η δράση του υπουργείου.

Κρίσιμος Οκτώβριος

Αν τα έσοδα το εννεάμηνο, βάσει των στοιχείων που θα ανακοινωθούν στις 10 Οκτωβρίου, δεν ανακάμψουν, τότε η τρόικα έχει προαναγγείλει «περικοπή επενδυτικών δαπανών και άλλα διορθωτικά μέτρα». Η πιθανή όμως αυτή αποτυχία θα προκαλέσει ακόμη ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: θα επηρεάσει τις αποφάσεις για τα μέτρα του 2011.

Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει στις 4 Οκτωβρίου στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 που βάσει Μνημονίου θα περιλαμβάνει νέα φορολογικά μέτρα αξίας 5 δισ. ευρώ και επιπλέον έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από τα φετινά μέτρα (έμμεσοι φόροι, περικοπές συντάξεων). Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου κατέληξε στο συμπέρασμα πως η απόδοσή τους θα είναι τελικά μικρότερη λόγω της ύφεσης. Ετσι, πολύ δύσκολα θα πεισθούν οι εκπρόσωποι της τρόικας να «αναβάλουν» τον ΦΠΑ εκτός και αν αλλάξει η εικόνα. Στόχος είναι να μη γίνει μετάταξη τουλάχιστον των ξενοδοχείων, ενδεχομένως των εστιατορίων και των βασικών ειδών διατροφής, γιατί θα επιβαρύνουν τον τιμάριθμο και θα προκαλέσουν σοκ στην αγορά. * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

About stavrosalatas

Ο Σταύρος Αλατάς – Καρακάσης γεννήθηκε στις 19/06/56 στη Χαλκίδα, όπου και τελείωσε τις βασικές κατώτερες και μέσες σπουδές. Από το 1971 σε ηλικία 14 ετών ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας «ΟΜΑΔΑ» του δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη στην Εύβοια. Από το 1974 μέχρι και το 1990 διετέλεσε δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης και επιτελικό στέλεχος στις εφημερίδες «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΑΥΓΗ» και «ΕΘΝΟΣ», ενώ ήταν ανταποκριτής σε πληθώρα εντύπων του εξωτερικού αλλά και της περιφέρειας. Από το 1981 μέχρι και το 1987 ήταν επικεφαλής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ομίλου εταιριών «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ». Από το 1983 μέχρι και το 1988 ήταν ένας από τους τρεις μετόχους των εταιριών “Programma” (Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων) και της διαφημιστικής εταιρίας “Adveco”. Το 1987 επιμελήθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την έκδοση του πρώτου ένθετου περιοδικού ελληνικής εφημερίδας, στο οποίο διετέλεσε μέχρι και το 1990 Σύμβουλος Έκδοσης. Τον Μάιο του 1990 δημιούργησε την εταιρία Δημοσίων Σχέσεων “Deal”, όπου είναι και ο κύριος μέτοχος και τέσσερα χρόνια αργότερα την εταιρία Promotion "Face". Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων.

Posted on 28/08/2010, in ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: