Η ταυτότητα «πουλά» και στην Αργαλαστή Πηλίου

Την Παρασκευή, 27/8/2010, στις 21.00, ξεκινά το διήμερο «Γιορτή Μανιταριού Τρούφα» στην Αργαλαστή Πηλίου, στην Μαγνησία, με οργανωτή το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου.

Και τις δύο  ημέρες, 27-28/8/10, θα υπάρχουν πρατήρια πώλησης προϊόντων μανιταριών τρούφας, άλλων μανιταριών και παραδοσιακών πηλιορείτικων προϊόντων. Όσοι παρευρεθούν στην «Γιορτή Μανιταριού Τρούφα», θα μπορούν να προμηθευτούν το καινούργιο βιβλίο που εξέδωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου, με τίτλο «Η καλλιέργεια και η μαγειρική της τρούφας».

Η «Γιορτή Μανιταριού Τρούφας» γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη συνεργασία του Δήμου Αργαλαστής, του Δήμου Μηλεών, του ΓΕΩΤΕΕ (Παράρτημα Κεν. Ελλάδας), του ΕΘΙΑΓΕ Θεσ/νίκης, της Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας, της Slow Food, του ΑγρΟραμα και των ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Όσοι επιθυμούν, την Παρασκευή, 27-8-2010, στην κεντρική πλατεία της Αργαλαστής, λίγο πριν το Πηλιορίτικο Λαϊκό πανηγύρι, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν εισηγήσεις από τους:

κ. Στέργιο  Παπαϊωάννου, Πρόεδρο του Ινστιτούτου  Ανάπτυξης Πηλίου

κ. Μιλτιάδη Γαϊτανά, Δήμαρχο Αργαλαστής

Δρ. Στέφανο  Διαμαντή, ερευνητή ΕΘΙΑΓΕ «Η καλλιέργεια της τρούφας».

κ. Απόστολο Αρέθα, Πρόεδρο ΤΕΔΚ-Δήμαρχο Μηλεών «Τρούφα και τοπικά Πηλιορείτικα προϊόντα» και

κ. Δημήτρη  Μιχαηλίδη, Δημοσιογράφο, συνεργάτη  του ΑγρΟραμα «Τοπικά Σύμφωνα και Τρούφα. Η ταυτότητα πουλά».

Το Σάββατο  είναι αφιερωμένο στην προετοιμασία και παρασκευή φαγητών από  μανιτάρι τρούφα και σε γευσιγνωσία των φαγητών τρούφας, που θα κλείσει με λαϊκό πανηγύρι. τις μανιταρογεύσεις θα συνοδεύουν τα κρασιά των ντόπιων παραγωγών Δ.Μυλωνά, Δ.Πατιστή & Ν.Ρακή

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης  Πηλίου κ. Στέργιος Παπαϊωάννου, «στην Γιορτή Μανιταριού Τρούφας θέλουμε αφενός μεν να ενημερώσουμε τους παραγωγούς για τη νέα αυτή καλλιέργεια και να τονώσουμε την τουριστική κίνηση της περιοχής».

Άλλωστε οι νέα δομή των Καλλικρατικών Δήμων  διευκολύνει την δημιουργία συλλογικών προσπαθειών, όπως τα Τοπικά Σύμφωνα, τα Δίκτυα, οι Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες, η δυνατότητα ενδυνάμωσης της τοπικής ταυτότητας, η ενσωμάτωση τοπικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών και η διαφοροποίηση των τοπικών προϊόντων, η αξιοποίηση των ειδικών τοπικών συνθηκών για την εφαρμογή νέων καλλιεργειών ή εκτροφών, καθώς και η τοπική συνεργασία παραγωγών (αγροτικός τομέας), μεταποιητών (τρόφιμα & τεχνήματα) και παροχέων υπηρεσιών (τουρισμός) στην προβολή διακριτής ταυτότητας της περιοχής.

Φέτος τόσο η πολιτική ηγεσία, με της ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ, όσο και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις (Φεστιβάλ Γεύσεων Καρβάλης Καβάλας 29/5/2010, Φάβα της Σαντορίνης Κυκλάδων 19/6/2010, Γιορτή Ελιάς-Λαδιού Σελλασίας Λακωνίας 6/8/2010, 2η Γιορτή ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ Αττικής 3-6/9/2010), ακόμα και ο επιχειρηματικός κόσμος (Διεθνής Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων Αθήνας 2/12/2010) έχουν αντιληφθεί επαρκώς ότι η τοπική ταυτότητα «πουλά» και δίνει διέξοδο στην σφοδρή πνευματική κρίση, στην παγκοσμιοποιημένη χρηματιστηριακή κρίση και στην ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα.

Πληροφορίες: 6932-222440.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

About stavrosalatas

Ο Σταύρος Αλατάς – Καρακάσης γεννήθηκε στις 19/06/56 στη Χαλκίδα, όπου και τελείωσε τις βασικές κατώτερες και μέσες σπουδές. Από το 1971 σε ηλικία 14 ετών ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας «ΟΜΑΔΑ» του δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη στην Εύβοια. Από το 1974 μέχρι και το 1990 διετέλεσε δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης και επιτελικό στέλεχος στις εφημερίδες «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΑΥΓΗ» και «ΕΘΝΟΣ», ενώ ήταν ανταποκριτής σε πληθώρα εντύπων του εξωτερικού αλλά και της περιφέρειας. Από το 1981 μέχρι και το 1987 ήταν επικεφαλής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ομίλου εταιριών «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ». Από το 1983 μέχρι και το 1988 ήταν ένας από τους τρεις μετόχους των εταιριών “Programma” (Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων) και της διαφημιστικής εταιρίας “Adveco”. Το 1987 επιμελήθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την έκδοση του πρώτου ένθετου περιοδικού ελληνικής εφημερίδας, στο οποίο διετέλεσε μέχρι και το 1990 Σύμβουλος Έκδοσης. Τον Μάιο του 1990 δημιούργησε την εταιρία Δημοσίων Σχέσεων “Deal”, όπου είναι και ο κύριος μέτοχος και τέσσερα χρόνια αργότερα την εταιρία Promotion "Face". Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων.

Posted on 24/08/2010, in ΑΓΡΟΤΙΚΟ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: