«Πράσινο» αντίδοτο στην οικονομική κρίση

Βήμα  καινοτόμων προτάσεων  η ημερίδα του e-TEE  για τις «πράσινες» Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Με ιδιαίτερη επιτυχία, η οποία αποτυπώθηκε τόσο στην ευρύτατη προσέλευση, όσο και στην ποιότητα των εισηγήσεων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 17 Μαΐου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η Ημερίδα Green ICT.  Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το e-TEE – το τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας σε συνεργασία με τη Smart Press & τη Speg επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών.

Βασικός στόχος του Green ICT ήταν η διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) όχι μόνο όσον αφορά στην ίδια τους τη χρήση, αλλά και στο πλαίσιο της στήριξης κάθε άλλου τομέα ή λειτουργίας. Επιπλέον, σημαντικότατος σκοπός της ημερίδας ήταν η εκτενής εξέταση των προοπτικών ανάπτυξης που χάρη στις ΤΠΕ διανοίγονται για την εθνική οικονομία.

Αν και  μόλις στη δεύτερη χρονιά του φέτος, το Συνέδριο έχει γίνει πλέον θεσμός και ενεργεί ήδη ως καταλύτης σε σειρά δράσεων, αναδεικνύοντας τις πιθανές συνέργειες και προτείνοντας κοινές  πρωτοβουλίες μεταξύ των καθ’ ύλην αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας και της κοινότητας των Ελλήνων μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Αυτό αποδείχθηκε  περίτρανα στο «στρογγυλό» τραπέζι, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ημερίδας, με τη συμμετοχή των ειδικών και γενικών γραμματέων κ.κ. Γκρίτζαλη, Κάτσικα, Ανδρεόπουλου, Μαρκόπουλου, του επικεφαλής της Μονάδας Θεμάτων ΤΠΕ στο Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Δρυμιώτη, και του εκπροσώπου του e-TEE, κ. Καραγκιούλογλου, όπου τέθηκε το θέμα της θεσμοθέτησης «πράσινων» προδιαγραφών στους μελλοντικούς διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Οι εκπρόσωποι της Πολιτείας δεσμεύτηκαν για επεμβάσεις –και μάλιστα τους αμέσως επόμενους μήνες- σε θέματα ευφυών μεταφορών, δημιουργίας μεγάλων data centers με λειτουργία φιλική προς το περιβάλλον (χρήση cloud computing, SaaS κ.λπ.), επιβολής «πράσινων» προδιαγραφών σε διαγωνισμούς προμηθειών οι οποίες θα ελέγχονται αυστηρά για την εφαρμογή τους, απλοποίησης διαδικασιών με στόχο τη σημαντική εξοικονόμηση χαρτιού, αλλά και παροχής κινήτρων για την ενσωμάτωση οικολογικής φιλοσοφίας στα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια. Όλοι απηύθυναν έκκληση προς τους εκπροσώπους της αγοράς να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος.

Με δεδομένο ότι η ημερίδα διοργανώθηκε την  Παγκόσμια Ημέρα των Τηλεπικοινωνιών, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ενότητα  Green Telecoms όπου οι εκπρόσωποι των δικτύων δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της υιοθέτησης πράσινων στρατηγικών που οδηγούν στην αειφόρο ανάπτυξη του συνόλου της αγοράς, θέτοντας ωστόσο βασική προϋπόθεση την ύπαρξη ολοκληρωμένων ευρυζωνικών δικτύων. Κοινός παρανομαστής της συζήτησης που ακολούθησε ήταν η προφανής ανάγκη για άμεση επίλυση του αδειοδοτικού καθεστώτος των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, όπου και ο Γ.Γ. Επικοινωνιών κ. Σ. Κάτσικας αναγνώρισε την ανάγκη και δεσμεύτηκε για την δημιουργία διαρκούς επιτροπής παρακολούθησης του ζητήματος.

Σημαντικές ήταν οι εισηγήσεις του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Νίκου Σηφουνάκη, και του προέδρου της ΕΕΤΤ, Λεωνίδα Κανέλλου, ενώ στις άλλες τρεις ενότητες της ημερίδας (Κατασκευή/ορθολογική χρήση και ανακύκλωση ICT προϊόντων – Εφαρμογές ICT με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας – Green Telecoms: από τη θεωρία στην πράξη) συμμετείχαν πολλοί καταξιωμένοι εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων του κλάδου.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων.

Περισσότερες  πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.greenict.gr/conference.

About stavrosalatas

Ο Σταύρος Αλατάς – Καρακάσης γεννήθηκε στις 19/06/56 στη Χαλκίδα, όπου και τελείωσε τις βασικές κατώτερες και μέσες σπουδές. Από το 1971 σε ηλικία 14 ετών ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας «ΟΜΑΔΑ» του δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη στην Εύβοια. Από το 1974 μέχρι και το 1990 διετέλεσε δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης και επιτελικό στέλεχος στις εφημερίδες «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΑΥΓΗ» και «ΕΘΝΟΣ», ενώ ήταν ανταποκριτής σε πληθώρα εντύπων του εξωτερικού αλλά και της περιφέρειας. Από το 1981 μέχρι και το 1987 ήταν επικεφαλής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ομίλου εταιριών «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ». Από το 1983 μέχρι και το 1988 ήταν ένας από τους τρεις μετόχους των εταιριών “Programma” (Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων) και της διαφημιστικής εταιρίας “Adveco”. Το 1987 επιμελήθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την έκδοση του πρώτου ένθετου περιοδικού ελληνικής εφημερίδας, στο οποίο διετέλεσε μέχρι και το 1990 Σύμβουλος Έκδοσης. Τον Μάιο του 1990 δημιούργησε την εταιρία Δημοσίων Σχέσεων “Deal”, όπου είναι και ο κύριος μέτοχος και τέσσερα χρόνια αργότερα την εταιρία Promotion "Face". Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων.

Posted on 19/05/2010, in MARKETING. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: