ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Αξιολογώντας τα προχθεσινά κυβερνητικά μέτρα και την έναρξη λειτουργίας του μεικτού μηχανισμού στήριξης, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου  κ. Γιάννος Γραμματίδης έκανε την ακόλουθη δημόσια παρέμβαση:

«Ανακοινώθηκαν πρόσφατα η προσφυγή της Ελλάδας στο μεικτό μηχανισμό στήριξης και η συνακόλουθη λήψη των σκληρότερων μέτρων που έλαβε ποτέ κυβέρνηση στην σύγχρονη Ελληνική ιστορία. Προηγήθηκε η Ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που αποτύπωσε με σαφήνεια και ρεαλισμό την κατάσταση και τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας και τις προκλήσεις για την οικονομική πολιτική. Επιλέξαμε να τοποθετηθούμε πάνω στις εξελίξεις αυτές όχι εν θερμώ αλλά με νηφαλιότητα και μετά από διεξοδική μελέτη και ανάλυση της κατάστασης που ήδη διαμορφώθηκε έτσι ώστε να συμβάλλουμε θετικά στην αξιολόγησή της.

Για να ερμηνευθούν οι πρόσφατες εξελίξεις θα πρέπει να εξετάσουμε πρώτα τις αιτίες που τις προκάλεσαν. Έτσι είναι σαφές και καθολικά πλέον αποδεκτό ότι η διεθνής οικονομική κρίση ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα του παρόντος αναπτυξιακού προτύπου της Ελληνικής οικονομίας, που συνοψίζονται κυρίως  στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, τη χαμηλή ένταση ανταγωνισμού στις αγορές, στην αναποτελεσματική λειτουργία του Δημόσιου Τομέα, το μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και το ανεπαρκές εκπαιδευτικό σύστημα που δεν είναι συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας. Ανέδειξε επίσης και τις συνέπειες των παραπάνω, που είναι τα συνεχή δημοσιονομικά ελλείμματα ακόμα και σε περιόδους υψηλής ανάπτυξης, το υψηλό δημόσιο χρέος, το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης και το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον. Δεν είναι, τυχαία, κατά συνέπεια, η δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου.

Όπως συστηματικά και πεισματικά επιμέναμε τα τελευταία τρία χρόνια, αυτονόητα μόνη λύση και διέξοδος είναι η υιοθέτηση ενός πειστικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και η συνεπής κι άμεση εφαρμογή του.

Δικαιούμαστε λοιπόν να είμαστε αισιόδοξοι γιατί πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση αφού η δέσμη μέτρων που εξαγγέλθηκε την περασμένη Κυριακή έχει τόσο μεσοπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.  Εξυπηρετεί δηλαδή τις ανάγκες της οικονομίας και της Δημόσιας Διοίκησης για ριζικές μεταρρυθμίσεις και επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού μας μοντέλου.

Από την άλλη πλευρά, ο μηχανισμός στήριξης, στον οποίον προσφύγαμε, ακόμα κι αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να εφευρεθεί για την προστασία της Ελληνικής οικονομίας από επιθέσεις διεθνών καιροσκοπικών κέντρων και για την συντεταγμένη όσο και υποχρεωτική άσκηση ανάταξής της. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να επανεξετασθούν οι στόχοι και οι προτεραιότητες του Προγράμματος Σταθερότητας ώστε να ενταχθούν σ’ αυτό και δράσεις ενίσχυσης κι ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας που καλείται να συνεισφέρει στη δημοσιονομική ανάταξη παρά την δεδομένη ύφεση. Δεν μπορεί κανείς επίσης να επιχαίρει με την λήψη μέτρων που πλήττουν κεκτημένα δικαιώματα και βάζουν σε δοκιμασία τους πολίτες, ιδιαίτερα μάλιστα εκείνους που ανήκουν στις οικονομικά  ασθενέστερες τάξεις του πληθυσμού. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να τονίσουμε ότι αποτελεί χρέος της Κυβέρνησης να κατανείμει με δικαιοσύνη, ρεαλισμό και κοινωνική ευαισθησία το βάρος των μέτρων που αναλογεί στον καθένα μας με βάση την φοροδοτική μας ικανότητα και αντοχή. Οι πολιτικοί μας ταγοί θα πρέπει πρώτοι να δώσουν παράδειγμα θυσίας και συνέπειας στο λαό για να περιφρουρήσουν την αξιοπιστία και την καθολικότητα των μέτρων. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όλοι μας βιώνουμε την ώρα της μεγάλης θυσίας για να αποτραπεί μια σύγχρονη εθνική τραγωδία. Είναι ανάγκη να προτάξουμε βραχυπρόθεσμα και με άφατη προσπάθεια το «εμείς» αντί του «εγώ» με όραμα μια σύγχρονη Ελλάδα, αξιόπιστη και με στίγμα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, την Ελλάδα της νέας γενιάς. Να αντικαταστήσουμε την ντροπή με την αξιοπρέπεια. Αυτό είναι το νέο μας εθνικό όραμα και σ’ αυτό καλούμαστε να στρατευθούμε όλοι, πολιτική ηγεσία, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες κι επιχειρηματίες».

About stavrosalatas

Ο Σταύρος Αλατάς – Καρακάσης γεννήθηκε στις 19/06/56 στη Χαλκίδα, όπου και τελείωσε τις βασικές κατώτερες και μέσες σπουδές. Από το 1971 σε ηλικία 14 ετών ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας «ΟΜΑΔΑ» του δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη στην Εύβοια. Από το 1974 μέχρι και το 1990 διετέλεσε δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης και επιτελικό στέλεχος στις εφημερίδες «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΑΥΓΗ» και «ΕΘΝΟΣ», ενώ ήταν ανταποκριτής σε πληθώρα εντύπων του εξωτερικού αλλά και της περιφέρειας. Από το 1981 μέχρι και το 1987 ήταν επικεφαλής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ομίλου εταιριών «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ». Από το 1983 μέχρι και το 1988 ήταν ένας από τους τρεις μετόχους των εταιριών “Programma” (Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων) και της διαφημιστικής εταιρίας “Adveco”. Το 1987 επιμελήθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την έκδοση του πρώτου ένθετου περιοδικού ελληνικής εφημερίδας, στο οποίο διετέλεσε μέχρι και το 1990 Σύμβουλος Έκδοσης. Τον Μάιο του 1990 δημιούργησε την εταιρία Δημοσίων Σχέσεων “Deal”, όπου είναι και ο κύριος μέτοχος και τέσσερα χρόνια αργότερα την εταιρία Promotion "Face". Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων.

Posted on 04/05/2010, in ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, MARKETING. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: